CSS σε μισώ σε μισώ σε μισώ

Μια μικρή ιστορική αναδρομή.

Κάποτε στον κόσμο των γραφικών τεχνών, υπήρχαν οι παλιοί μαστόροι. Για να μάθεις την δουλειά πήγαινες σε ένα μάστορα και δούλευες μαζί του τσάμπα για πολύ καιρό και έπρεπε να θεωρείς τον εαυτό σου πολύ τυχερό γιατι οι παλιοί μαστόροι δεν δείχνανε την δουλειά τους. Ακόμα και αν είχες στο μαγαζί σου ένα υπάλληλο δεν σου έδειχνε την δουλειά του. Υπήρχε ο φόβος οτι θα του κλέψουν την δουλειά. Ο τρόπος που έκανε κάτι ήταν μυστικός.

 

Σήμερα στην εποχή του internet και της υπερπληροφόρησης, η τεχνική ‘δεν σου λέω’ δέν μπορεί να εφαρμοστεί. Έτσι οι η σημερινή μετεξέλιξη των παλαιών μαστόρων, στην κόλπους των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι web designers, έχουν άλλους τρόπους να προστατεύσουν τον κλάδο τους.

Οι web designers έχουν βρεί τον καλύτερο τρόπο. Την τεχνική ‘κάνω την δουλειά τόσο διεστραμμένη και πολύπλοκη που χρειάζεσαι χρόνια για να βγάλει άκρη’ . Όπως βλέπετε ακόμα και ο τίτλος της τεχνικής είναι μεγάλος, κάτι που υποδηλώνει την πολυπλοκότητα της εποχής.  Αν και σαν ιδέα είναι τρομερή, το CSS έχει γίνει η μάυρη τέχνη που για να την μάθεις χρειάζεσαι να μπείς στην μυστική αδελφότητα του browser.

Γιατι μπορεί τα standard να είναι διαθέσιμα σε όλους, ο browser όμως ξέρει αν είσαι μέρος της αδελφότητας. Ξέρει οτι αν δεν είσαι ακόλουθος του Μεγάλου Φυλλομετρητή στον Κυβερνοχώρο, δεν πρέπει να σε υπακούσει. Όσο και να προσπαθείς, τα text files σου θα γράφονται στα ηλεκτρονικά ζεμπερέκια του αντί για τα ηλεκτρονικά buffers του.

Εντόπισα τον κώδικα στον firefox και είναι:

if (designer.isBrotherhoodMember() ){
   processCSS();
}
else{
   writeUserCSStoZemperikios(); // infidel!!
} 

 

Οι browsers μάλιστα είναι προγραμματισμένοι να περιπαίζουν το θύμα τους. Μάλιστα στις πρώτες εκδόσεις του Netscape έπαιζε ένα αρχείο ήχου με το ‘Δεν περνάς κυρα Μαριά, δεν περναας δεν περνάς.’ Αλλα σε αργότερες εκδόσεις κατάλαβαν οτι είναι πολύ φανερό το παιχνίδι που παίζανε και έτσι το γύρισαν σε τυχαία συμπεριφορά. Πχ του λές clear:both αυτό πηγαίνει το element σου στο κατακόρυφο μέσω της σελίδας. Ετσι για να σου δείξει ποιός είναι το αφεντικό.

Η μύηση λοιπόν , στην προαναφερθείσα αδελφότητα του browser δεν είναι απλή υπόθεση. Όπως και πολλές άλλες occult οργανώσεις, έτσι και αυτή έχει τελετές βασανιστηρίων και εξάγνισης. Μπορεί να μην χρειάζεται να θυσιάσεις παρθένα (εξάλλου που να την βρεις πλέον, είναι και πρακτικό το θέμα), αλλα σίγουρα θα σε κάνουν να φωνάξεις:

-Δεν αντέχω άλλο! Αφήστε μα να ζήσω και θα φτιάχνω τις σελίδες μου σε μεγάλες πέτρινες πλάκες σαν το Μωυσή! Τέρμα πια η CSS!

Εγώ, ώς κάποιος που τόλμησε να περιδιαβεί τα χωράφια αυτής της πανίσχυρης οργάνωσης, που κάνει τους Illuminati χέζονται στο άκουσμά της, και τους Μασόνους να απορούν γιατί οι δικές τους τελετές δεν είναι τόσο φρικτές και γιατί δεν το σκέφτηκαν πρώτοι, έπαθα αυτό που μου αξίζει. Δείτε το προηγούμενο post για να καταλάβετε.

Συγνώμη μεγάλοι αφέντες της CSS και του Web Design. Είμαι πολύ μικρός ακόμα.

Ο ταπεινός υπηρέτης σας. [arcanum φέυγει σκυφτά με υποκλίσεις]

Comments !

blogroll

social